Ai carte, ai parte. Ce mai citim?

Ai carte, ai parte. Ce mai citim?

Recunosc ca in liceu nu prea ma omoram cu cititul, poate si pentru ca eram obligati de catre profesorul de limba romana sa citim. Imi motivam decizia de a citi rar o carte prin faptul ca sunt la clasa de matematica informatica, si nu la clasa de filologie.

Insa, cu timpul, pot spune ca am devenit o impatimita a cartilor. Citesc in medie cam o ora pe zi, iar daca o carte ma prinde, nu ma las pana nu o termin, chiar daca asta inseamna sa stau lipita de ea 6-7 ore (doar in weekend, ca in timpul saptamanii job-ul nu imi permite).

Cartile pe care le-am citit in luna decembrie sunt urmatoarele:

  1. necredincioasa_1_fullsizeNecredincioasa, de Ayaan Hirsi Ali, realizata dupa viata scriitoarei, pune problema imigrantilor in tarile europene si discriminarii femeilor in lumea musulmana. Crescuta intr-o familie nomada musulmana din Kenya, autoarea a supravietuit razboiului civil, mutilarii si batailor crunte. Educata de catre imami, fortata sa isi acopere capul si sa accepte valorile religiei musulmane, a fugit in Olanda pentru a scapa de casatoria aranjata de catre tatal ei, a obtinut azil politic, s-a inscris la facultate si a desfasurat o perioada activitati politice. Ideologia lui Hirsi Ali este criticată nu numai de cercurile religioase și tradiționaliste din sânul comunității musulmane dar și de cercuri liberale și de stânga europene care consideră că ea aduce apă la moara „islamofobiei” și a celor ce se opun multiculturalismului.

Cartea poate fi achizitionata la un pret redus aici

2. Tatal celuillalt copil, de Parinoush Saniee. Cartea ne spune povestea unui copil, Shahab, care la 4 ani nu vorbeste, desi din punct de vedere fizic nu are nimic. Problema o constituie parintii si grijile lor detatal-celuilalt-copil_1_produs-229x350 zi cu zi care ii indeparteaza sufleteste de copil. Copil sensibil sau tata si sot care isi sacrifica sentimentele si timpul dedicat familiei pentru a le asigura confortul material, clasica drama a barbatului capitalist, mama moderna care a renuntat la visele proprii si se dedica ingrijirii copiilor. Sunt abordate fin  probleme sociale cum ar fi antiteza dintre dorintele adolescentilor si Politia Moralei, responsabila cu respectarea valorilor musulmane din Iran, sau diferentele dintre o familie din capitala si cealalta din provincie. Autoarea ne transpune in viata unei familii iraniene obisnuite din Teheran, care nu este cu nimic diferita de familiile noastre, reuseste cu  succes sa simtim asta. Interesant este ca viata de familie este vazuta prin ochii unui copil, care descrie sentimentele care il cuprind cand se intampla anumite evenimente in viata lui.

Cartea am gasit-o aici

10-226x3503. Maestrul si Margareta, de Mihail Bulgakov, este o carte care se citeste repede (a se remarca lipsa pasajelor lungi si plictisitoare), cu sufletul la gura, o imbinare frumoasa intre satira si realism.  Romanul alterneaza doua planuri, Moscova din 1930, vizitata de diavol, intruchipat de profesorul Woland, si Ierusalimul lui Iisus si a lui Pilat din Pont, doua planuri aparent fara nicio legatura, dar, in a doua parte a romanului veti descoperi frumoasa legatura dintre ele.

Cartea poate fi achizitionata de aici

 

 

Sharuieste aceasta postare